Зимбабве обяви извънредно положение в столицата Хараре заради епидемия от

...
 Зимбабве обяви извънредно положение в столицата Хараре заради епидемия от
Коментари Харесай

Извънредно положение заради холера в столицата на Зимбабве

 

Зимбабве разгласи изключително състояние в столицата Хараре поради зараза от холера. Досега епидемията е лишила живота на десетки хора, като има над 7000 хипотетични случая.

Градските управляващи настояват, че епидемията, която се популяризира в целия град, е провокирала мемоари за смъртоносната такава през 2008 година, при която починаха хиляди хора, написа Би Би Си.

Организация на обединените нации насочи предизвестия

Властите желаят помощ за ограничение на разпространяването и обезпечаване на безвредна вода, като настояват, че получената помощ е незадоволителна.

По данни на Международната федерация на Червения кръст здравните управляващи се борят да лимитират огромния брой признати пациенти след експлоадирането на епидемията.

Налице е неналичието на здравни служащи, които да се оправят със случаите, както и дефицит на консумативи за прекъсване на разпространяването на инфекцията.

Жертвите са над 3000

През последните месеци Зимбабве се бори с зараза от смъртоносна холера на фона на неналичието на достъп до чиста вода. Епицентърът на последната зараза е предградието на Хараре с висока плътност на популацията Кувадзана, където съгласно управляващите са регистрирани съвсем половината от случаите.

Холерата е остра зараза, която се предизвиква от консумация на храна или вода, инфектирани с бактерията Vibrio cholerae.Тя се лекува с перорален разтвор за рехидратация.

В четвъртък кметът на Хараре съобщи, че епидемията от холера има сходства с епидемията от 2008 година Тогава епидемията докара до гибелта на над 4000 души, като минимум 100 000 бяха инфектирани, което докара до парализиране на главните услуги в страната.

Това принуди тогавашния президент Робърт Мугабе да подписа историческо съглашение за шерване на властта с дългогодишния си противник Морган Цвангирай.

През 2018 година страната разгласи изключително състояние, откакто бяха регистрирани 20 смъртни случая и повече от 2000 случая, свързани с тиф и холера.

" Епидемията от холера пристигна с възмездие ", беше представен кметът да споделя в четвъртък.

Във вторник Министерството на здравеопазването заяви, че в страната са регистрирани 7 398 съмнителни случая, 50 доказани смъртни случая и 109 души в болница.

Министърът на опазването на здравето посети епицентъра и разгласи ограничения за справяне с епидемията, в това число премахване на уличните търговци на храна и доставка на безвредна вода с камиони.

От МФЧК настояват, че заболяването се популяризира бързо, като визира голям брой географски региони в 45 от 62 области и във всички 10 провинции на страната.

Според организацията може да се чака епидемията да премине границата.

Съседните страни, в това число Малави, Южна Африка и Мозамбик, също постоянно са преживявали епидемии от холера в предишното.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР